HACCP
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich firm zajmujących się dystrybucją, przetwarzaniem, magazynowaniem i produkcją żywności. Jak również dla producentów dodatków do żywności, detergentów i opakowań, producentów maszyn, producentów pierwotnych (rolników), mających kontakty z produktami spożywczymi.
Szkolenie ma na celu zdobycie podstawowej wiedzy w zakresie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Program szkolenia dotyczy zapoznania pracowników z fachową terminologią, dokumentacją i wymaganiami prawnymi z zakresu Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Systemu HACCP.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
- aktualne prawo żywnościowe
- przepisy prawne krajowe i międzynarodowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
- przepisy Codex Alimentarius
2. HACCP
- zasady Systemu HACCP
- tworzenie schematu procesu technologicznego
- analiza zagrożeń n a każdym etapie i wykaz środków zapobiegawczych
- ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP)
- opracowanie działań korygujących i procedur weryfikacji
- prawidłowe prowadzenie dokumentacji systemu
- określenie tolerancji limitów krytycznych parametrów dla każdego CCP
- korzyści z wdrożenia systemu HACCP
3. Zasady GHP/GMP
- podstawowe terminy z zakresu Dobrych Praktyk GHP/GMP
- uwarunkowania prawne wdrażania Dobrych Praktyk Produkcyjnych
- prawidłowa higiena i szkolenie pracowników
- wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie przyjęcia towaru
- dostawa i przyjęcie surowców, magazynowanie i postępowanie z surowcami
- procesy mycia i dezynfekcji
- omówienie stanu technicznego maszyn i urządzeń
- zaopatrzenie w wodę, usuwanie odpadów, zabezpieczenie przed szkodnikami
- opracowanie procedur, instrukcji, prowadzenie zapisów w zakresie GHP/GMP
4. HACCP a Dobre Praktyki GHP/GMP – podsumowanie
5. Omówienie wdrażania systemu HACCP
- sposoby wdrażania
- tworzenie dokumentacji
- prawidłowy wygląd dokumentacji
- tworzenie procedur systemowych
6. Omówienie etapów przygotowania do certyfikacji
Szkolenie zakończone jest wydaniem imiennych certyfikatów, potwierdzających uczestnictwo w szkoleniu. Szkolenie odbywa się w siedzibie zamawiającego, ponieważ pomaga to w dopasowaniu indywidualnego harmonogramu i planu szkolenia do indywidualnych potrzeb klienta a także ułatwia uczestnikom późniejsze tworzenie dokumentacji dostosowanej do sytuacji i procedur danej organizacji.
Pomagamy również w sporządzeniu KSIĘGI HACCP w tym tworzenie regulaminów i procedur GHP / GMP w przedsiębiorstwie !!!
Wśród przedsiębiorstw, których dotyczy przestrzeganie zasad w oparciu o HACCP wyróżnić można m.in.: cukiernie, lodziarnie, piekarnie, zakłady mięsne, magazyny i samochody chłodnicze, szpitale, przedszkola, ośrodki oświatowe, punkty gastronomiczne, punkty sprzedaży bezpośredniej żywności i wiele innych.
Oferta naszej firmy polega na sporządzaniu odpowiedniej dokumentacji spełniającej specyficzne wymogi prawa żywnościowego przy uwzględnieniu specyficznych warunków każdego z zakładów, m.in.:
- Sporządzanie kompletnej dokumentacji HACCP;
- Opracowywanie dokumentacji GHP/GMP;
- Opracowywanie instrukcji i procedur GHP/GMP;
- Pozostała dokumentacja towarzysząca systemom HACCP.
Zadzwoń lub Napisz już TERAZ a przygotujemy indywidualną ofertę cenową dla Ciebie i Twojej firmy - Kontakt